Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Olej z czosnkiem i cytryną - do ryb i mięs

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej słonecznikowy 10-12 łyżek
sok z cytryny 4-5 łyżek
skórka otarta z cytryny 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat -

Przepis i sposób przygotowania na: Olej z czosnkiem i cytryną - do ryb i mięs

Do słoiczka wlać olej słonecznikowy, dolać sok z cytryny, dodać otartą skórkę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Posolić i dokładnie wymieszać - najlepiej zakręcić szczelnie słoiczek i energicznie nim potrząsać.
Powstanie emulsja, w której należy zamoczyć zgrillowane plastry mięsa, a w przypadku szaszłyków i ryb - użyć, jako sosu, do polewania potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.03.2012 17:54
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak