Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 3 całe sztuki
marchewki 3 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
liście pora 4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
ziemniaki 70 dkg
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Mięso zalać zimną wodą (ok. 3 litry), zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 1 - Rosół z ziemniakami foto
2
Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do gotującego się wywaru dodać sól, pieprz, kostkę bulionową, marchewki, pietruszkę i liście pora. Gotować do miękkości na małym ogniu. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 2 - Rosół z ziemniakami foto
3
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować.
Krok 3 - Rosół z ziemniakami foto
4
Mięso oskubać z kości. Na talerze nałożyć porcję mięsa i ziemniaków, zalać rosołem z warzywami. Można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Rosół z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 12.03.2012 16:50
Kartofle, to jest mój ulubiony dodatek do rosołu, tak jadła moja babcia i ja, a wszyscy na nas patrzyli jak na dziwadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak