Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno czekoladowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 3 tabliczki
palma 1/2 kostki
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno czekoladowe

Kroki postępowania

1
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z palmą, dokładnie rozmieszać, przestudzić.
Krok 1 - Ciasto mocno czekoladowe foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem.
Krok 2 - Ciasto mocno czekoladowe foto
3
Do żółtek dodawać stopniowo czekoladę, cały czas ucierając. Dodać mąkę, lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, bardzo delikatnie wymieszać je z masą. Ciasto wylać do wysmarowanej tortownicy.
Krok 3 - Ciasto mocno czekoladowe foto
4
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto mocno czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 10.02.2014 07:18
Lubię czekoladowe ciasta :)
Weronika_eM 30.06.2012 19:13
pyszne ciasto
Misiabe 29.02.2012 13:29
musi byc pyszne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak