Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka kawowa Anatola

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kawa zbożowa Anatol waniliowa 3 saszetki
drożdże 50 g
mleko 1 szkl.
jogurt grecki 3 łyżki
mąka krupczatka 3 szkl.
mąka tortowa 1 szkl.
cukier 2/3 szkl.
olej 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka kawowa Anatola

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru, jajek, jogurtu i aromatu kawowego. Dolać olej i wymieszać.
Do dużej miski wsypać mąki, dodać kawę zbożową i cukier.
Zalać sypkie produkty rozczynem drożdżowym bez wyrastania!
Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia - ja wstawiam do mikrofalówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić łyżką, aby opadło i przełożyć do szerokiej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
Odstawić do ponownego podrośnięcia.
Piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 165'C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.07.2012 20:10
no wygląda znakomicie
gosia561 02.04.2012 14:00
niezła
Paulina33 30.03.2012 09:25
mmmm :)
Dorota37 26.03.2012 13:13
ciekawy przepis
Habibi 12.03.2012 17:55
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 01.03.2012 13:29
Oczywiście, jak każdą drożdżówkę - i tę można posypać kruszonką :) Ciacho nie jest ciemne - widać w nim tylko drobinki kawy (jak mak) i czuje się lekki karowy posmak - idealna do mleka na śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak