Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie ciasteczka z czerwonym winem - na sodzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 550-600 g
cukier 1 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól duża szczypta
wino czerwone 1 (półsłodkie)
oliwa 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie ciasteczka z czerwonym winem - na sodzie

Do miski wsypać pół kilograma mąki, sól, cukier i sodę - dokładnie wymieszać.
Wino połączyć z oliwą i wolno wlewać do sypkich produktów, zarabiając widelcem lub drewnianą łyżką.
Ciasto powinno być miękkie i nie powinno kleić się do miski.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść, podsypując odrobiną mąki.
W osobnej miseczce przygotować drobny cukier kryształ.
Z ciasta formować cienkie wałeczki (ok.1/2 cm średnicy) i długie na ok. 7-8cm.
Z włeczków formować precelki lub kułeczka, spód mocyć w mące, a następnie całe ciasteczko obtoczyć w cukrze.
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, stroną z mąką do spodu - aby się nie przykleiły w trakcie pieczenia.
Piec 15 minut w temp. 200'C.
Ciasteczka po ostudzeniu przełożyć do dużej puszki lub słoja - nadają się do długiego przechowywania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BS 15.12.2023 12:46
Ile tego wina?
Habibi 12.03.2012 17:56
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
caralajna 29.02.2012 07:39
ciekawe badzo
suzana 28.02.2012 23:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak