Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz curry

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

limonka 1/2 sztuki
sól 1 szczypta
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
orzeszki pinii 50 g
wiórki kokosowe 3 łyżki
płatki chili 1/2 łyżeczki
nasiona kolendry 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
woda 200 ml
jogurt naturalny 150 g
listki kolendry 1 garść
filet z dorsza 500 g
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz curry

Kroki postępowania

1
Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Rybę kroimy w kostkę, nacieramy solą i kurkumą, dodajemy skórkę i sok z limonki i całość mieszamy. Odstawiamy i przygotowujemy resztę składników.
Krok 1 - Dorsz curry foto
2
Kolendrę i kmin rozgniatamy w moździerzu.
Krok 2 - Dorsz curry foto
3
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy orzechy, płatki chili i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładką pastę.
Krok 3 - Dorsz curry foto
4
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy pastę przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 4 - Dorsz curry foto
5
Dosypujemy kolendrę z kminem, curry, dolewamy wodę i całość smażymy jeszcze parę minut.
Krok 5 - Dorsz curry foto
6
Dodajemy jogurt i posiekane listki kolendry, możemy też trochę dosolić do smaku i po wymieszaniu gotujemy przez 5 minut.
Krok 6 - Dorsz curry foto
7
Dokładamy rybę, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.
Krok 7 - Dorsz curry foto
8
Podajemy z ryżem.
Krok 8 - Dorsz curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.02.2013 14:03
Bardzo egzotycznie i bardzo dużo składników, na dziś poszukam czegoś łatwiejszego
stokrotka 28.02.2012 21:56
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak