Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane tłuścioszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na tłuścioszki
mięso mielone 50 dag
kasza manna 3/4 szklanki
cebula 1/2 sztuki
jajko 2-3 sztuki
kapusta pekińska 1/2 sztuki
czosnek 1-2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Na sos:
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
przyprawa kuchenna do smaku
mąka 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane tłuścioszki

Do mięsa dodać kaszę mannę, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno pokroić, dodać do mięsa, wymieszać, doprawić do smaku i zarobić masę. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać w przygotowanym naczyniu. Koncentrat połączyć z wodą, albo bulionem. Można dodać łyżkę mąki, doprawić do smaku przyprawą. Przygotowanym sosem zalać pulpeciki. Sos powinien przykryć pulpety. Zapiekać w piekarniku ok. 40 minut. Pulpeciki powiększają swoją objętość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 28.02.2012 22:21
zapomniałam dodać że pulpeciki można najpierw obsmażyć na patelni na oleju przepraszam
agabi
agabi 28.02.2012 16:06
koniecznie muszę wypróbować:)
pioge7 28.02.2012 16:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak