Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROGALIKI DROŻDŻOWE INACZEJ

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 150 g
mleko 500 ml
jajko 6 szt
cukier 200 g
masło 150 g
olej 50 ml
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ROGALIKI DROŻDŻOWE INACZEJ

Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy - rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie rósł utrzyj żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj ciepłe masło i olej. A teraz wyrabiamy cisto aż będzie odchodziło od reki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przekładamy na stół wałkujemy i tniemy na paski później na trójkąty i robimy rogaliki do środka dajemy marmoladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak