Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane drożdżówki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
masło 50 gram
dżem morelowy 150 gram
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane drożdżówki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zawijane drożdżówki foto
2
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do tego żółtka, roztopione i przestudzone masło i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Krok 2 - Zawijane drożdżówki foto
3
Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Zawijane drożdżówki foto
4
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je uderzając dłonią i rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 25 na 35 cm.
Krok 4 - Zawijane drożdżówki foto
5
Ciasto posmarować dżemem, zwinąć w roladę.
Krok 5 - Zawijane drożdżówki foto
6
Kroić 3-cm plastry i układać je na wysmarowaną blachę. Zostawić je, żeby trochę podrosły.
Krok 6 - Zawijane drożdżówki foto
7
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Ciepłe drożdżówki polukrować.
Krok 7 - Zawijane drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 01.04.2013 23:15
Mam ochotę na jedną.
Beatris 07.12.2012 20:50
Oj tak. A najlepsze jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu.
pacpaw 07.12.2012 20:16
takie drożdżówki własnej roboty to pyszna sprawa
kamyk 19.04.2012 10:12
pyszne domowe drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak