Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszna polędwica z ziemniaczkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 40 dag
natka pietruszki 1
ziemniaki 9 sztuk
koperek szczypta
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
oliwa
sól szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna polędwica z ziemniaczkami

Na początek mięso dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 2 centymetrów. Następnie ścieramy czosnek na tarce o najmniejszych oczkach do miski dodajemy sok z cytryny , i 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu , mieszamy i nacieramy pokrojone płaty mięsa. Następnie wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej i smażymy co chwilę obracając strony, po kilku minutach dolewamy około pół szklanki wody , i pokrojony pęczek natki pietruszki i dusimy około pół godziny . Mięso wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie ziemniaki obieramy i przekrajamy na mniejsze kawałki jak są za duże i wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą dodajemy szczyptę soli i gotujemy . Następnie wyjmujemy na talerz posypujemy koperkiem i dodajemy plaster gotowego mięsa dekorujemy resztą pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak