Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w musztardowej marynacie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
sos sojowy 1 łyżka
miód 1 łyzka
ocet winny czerwony 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżka
czosnek 2 ząbki
bulion 1/2 szklanka
cebula 1-2 szt
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w musztardowej marynacie

Pokrój żeberka na kawałki. Umieść w zamykanej torebce. Wymieszaj w misce składniki marynaty czyli 2 łyżki musztardy, sos sojowy, miód, ocet winny, pieprz, przeciśnięte ząbki czosnku i bulion. Dobrze połączyć. Marynatę wlać do worka, zamknąć woreczek i zostawić zeberka na min 4h w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180st. Piec żeberka przez ok 1,5 h, obrócić kilka razy w trakcie pieczenia. Następnie wyjąć zeberka na talerz a sos przelać na patelnię. Sos pogrzać, dodać do niego drobno posiekaną cebulę, przesmażyć razem, dodać łyzkę musztardy, Dodać ewentualnie wody jeśli sosu jest za mało. Włożyć zeberka do sosu, podgrzać razem. Podawać z kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 07.02.2013 20:53
Super wyglądają, jak ja dawno nie robiłam żeberek...
Izabela/bella81 29.02.2012 09:30
Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno kiedyś takie przyrządzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak