Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czerwonych porzeczek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone porzeczki 400 g
cukier żelowy 270 g
sok z czerwonych porzeczek 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czerwonych porzeczek

Na początek porzeczki dobrze umyć i oczyścić z łodyżek . Następnie do garnka wrzucamy porzeczki i zasypujemy je cukrem żelującym . Wszystko mieszamy i wlewamy sok porzeczkowy z wcześniej wyciśniętych porzeczek. Następnie odstawiamy porzeczki z cukrem i sokiem na około 1 godziny.Później wstawiamy na średni ogień i czekamy aż się zagotują ciągle mieszając i i gotować przez 20 minut . Następnie przelewamy z garnka do słoików , słoiki zakręcić i wstawić do garnka z wodą . Następnie na duży ogień i gotować w temperaturze wody 90 stopni przez 5 minut . Następnie odlewamy z garnka wodę wyciągamy rękawicą i odstawiamy na cienki ręcznik nakrętką do dołu. Gdy wystygną odstawiamy w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak