Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy
drożdże 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki
masło 1/4 kostki
mleko ok. 2 szklanki
sól
powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z powidłami

W 3/4 szklanki mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru i kopiastą łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Do mąki dodać roztrzepane z cukrem jajka, dodać cukier waniliowy. Miękkie masło, oraz zaczyn drożdżowy i szczyptę soli. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, gdy powiększy swą objętość wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć dłońmi. Wykrawać szklanką ciasto, nakładać powidła i formować bułeczki. Odstawić na 10-15 minut, przykryć ściereczką. Posmarować mlekiem, albo roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku do zrumienienia ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 27.02.2012 16:50
ciekawy przepis
kriso 27.02.2012 16:50
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak