Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa inspiracja

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
mąka tortowa 3 szklanka
likier kokosowy 1 kieliszek
śmietanka kremowa 1 litr
fix do śmietany 2 opakowanie
cukier puder 1/4 szklanka
amaretto 2 łyżeczka
truskawki 20 dkg
olejek migdałowy 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa inspiracja

Jajka sparzyć wrzątkiem ( ten zabieg ma na celu zabicie bakterii), żółtka oddzielić od białek, białka włożyć do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli i ubić białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę, dodać cukier waniliowy i olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Przesiać mąkę tortową i dodać do pozostałych składników. Blaszkę prostokątną wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie części. Obie części skropić likierem kokosowym. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę waniliową gotową i wyłożyć masę na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem skropionym likierem waniliowym. Śmietankę kremówkę schłodzić włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na delikatną sztywną masę, dodać fix, cukier puder i likier amaretto, całość dokładnie zmiksować. Wyłożyć ubitą masę na wierzch i boki ciasta równomiernie rozsmarować, nałożyć również do szprycy masę i dekorować ciasto. Pod bieżącą wodą opłukać truskawki, pokroić je na cząstki. Wedle uznania ozdobić ciasto. Po wykonaniu schłodzić ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 27.02.2012 17:06
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak