Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zraz mielony w sosie grzybowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na zrazy
mięso mielone 30 dag
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1/4 sztuki
woda 3 łyżki
olej do smazenia
Na sos:
cebula 1/2 sztuki
mąka do zagęszczenia
śmietana 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 7-8 kapeluszy

Przepis i sposób przygotowania na: Zraz mielony w sosie grzybowym

Grzyby umyć, zalać gorącą wodą, moczyć 15-20 minut, ugotować w tej samej wodzie. Grzyby wyjąć, można pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać obraną i pokrojoną cebule, zeszklić. Dodać grzyby, oprószyć mąką, wymieszać. Podlać wywarem z gotowania grzybów, doprawić do smaku, dodać śmietanę, wymieszać. Do mięsa dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, jajko, bułkę i wodę. Doprawić do smaku i zarobić masę. Z masy formować zrazy i smażyć na rumiano. Polać przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 27.02.2012 23:21
chętnie bym takie danie przyjęła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak