Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety ze śledzia norweskiego z duszonymi pomidorami i ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

surowych filetów ze śledzia 500 g
olej słonecznikowy 50 ml
masło 50 g
cukinia 200 g
oliwa 50 g
ząbek czosnku 1 szt
pomidor bez skóry 1 szt
pęczek cebuli dymki 1 szt
natka pietruszki 1/2 szt
bazylia 1 szt
kapary 30 g
anchois
tymianek 3 g

Przepis i sposób przygotowania na: Filety ze śledzia norweskiego z duszonymi pomidorami i ziołami

Oczyszczone i umyte filety śledziowe osuszamy i nacieramy zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy filety souté, dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła. Cienkie plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na gorącej oliwie, następnie dodajemy rozdrobniony miąższ pomidorów, kapary, natkę pietruszki oraz anchois i doprawiamy do smaku.

Usmażone filety śledziowe układamy na sosie, dekorujemy smażoną cukinią i natką pietruszki (lub bazylią).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 08.08.2011 18:07
ciekawe
Babciagramolka 09.01.2011 17:26
Śledzik z kaparami - pewnie doskonale smakują
Tika4444 19.11.2010 09:55
ale podanie wspaniałe, to dowodzi jak duż wpływ ma wygląd potrawy
Barbara55 16.11.2010 16:32
nic specjalnego
gryczyn 17.08.2010 09:11
Świetnie podane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak