Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 20 sztuk
marchew 2 sztuki
cebula 2 sztuki
pietruszka 1/2 pęczka
masło 3 łyżki
kostka rosołowa 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 2 łyżki
mąka do zagęszczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. Marchew obrać, umyć dowolnie pokroić. Pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pieczarki, dodać przygotowaną cebulę i chwile dusić. Podlać wodą, dodać marchew, posolić i dusić ok 15-20 minut. Oprószyć mąką i wymieszać, podlać wodą tyle aby powstał sos. Doprawić do smaku. Można dodać kostkę rosołową. Dodać śmietanę, wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak