Przepis i sposób przygotowania na: fasolowa z kiełbasą i boczkiem
W zależności czy była na noc namaczana w wodzie.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posolone.
po około dwóch godzinach (fasola musi być prawie miękka) gotowania fasoli dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach średnią marchewkę i mały seler przekrojony na pół.
Kiedy fasola zacznie robić się miękka dodajemy do niej kiełbasę i boczek (ja kiełbasę kroje na 3 części a boczek w kostkę i przed wrzuceniem do garnka z wodą i fasolą smażę je na patelni)
Następnie do zupy dodajemy ugotowane ziemniaki i przyprawy. Wiele osób do fasolowej nie daję przecieru ale naprawdę proponuje spróbować z przecierem. Według mnie zupa jest wtedy o wiele lepsza.
Proporcje jakie napisałam gotuje w 5 litrowym garnku.
Smacznego