Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

surimi 90 g
filet z łososia 15 dag
krewetki koktajlowe 25-30 sztuk
ryż do sushi 220 g
nori 3-4 glony
sos sojowy do smaku
wasabi
sok z cytryny 30 ml
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 30 ml
cukier 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
woda 250 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami

Kroki postępowania

1
Ryż kilka razy płuczę pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
2
Następnie przesypuję do sitka i zanurzam na 30 minut w wodzie. Jeszcze raz przepłukuję i przesypuję do garnka.
Krok 2 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
3
Zalewam 250ml zimnej wody dobrej jakości - najlepiej mineralną lub źródlaną. Stawiam na duży ogień. Gdy się zagotuje, ogień zmniejsza i nakładam pokrywkę.
Krok 3 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
4
Pod przykryciem gotuję bez mieszania 16 minut. Następnie ryż wykładam do miski i studzę. Mając gotowy ryż przechodzę do zaprawy.
Krok 4 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
5
W rondelku łączę ocet ryżowy z cukrem i solą. Podgrzewając rozpuszczam składniki uważając, aby zaprawa się nie zagotowała.
Krok 5 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
6
Wystudzoną zalewą polewam chłodny ryż. Mieszam i odstawiam na kilka minut, aby ryż wchłonął zaprawę.
Krok 6 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
7
Krewetki skrapiam sokiem z cytryny.
Krok 7 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
8
Zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.
Krok 8 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
9
Łososia filetuję.
Krok 9 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
10
Surimi i świeży filet z łososia kroję w paski. Nori układam na macie matową stroną do góry. Na 2/3 powierzchni rozkładam cienką warstwę ryżu. Przy pomocy pasty wasabi rysuję pasek.
Krok 10 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
11
Przez całą długość układam składniki: surimi, krewetki i paski z łososia.
Krok 11 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
12
Roladę zawijam dobrze ściskając. Następnie ostrym, zwilżonym nożem kroje na 6 równych kawałków.
Krok 12 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto
13
Sushi maczam w sosie sojowym. Każdy kawałek sushi przegryzam imbirem marynowanym. Smacznego.
Krok 13 - Sushi maki z surimi, łososiem i krewetkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 10.04.2012 20:29
Nie jadłam jeszcze ...ale narobiłes mi ochoty :)
Miki 20.03.2012 09:34
ojojoj
Jolanta_P-S 29.02.2012 19:52
oj chyba wpadne po sąsiedzku bo się w sobotę wybieram na zakupy do P.
pacpaw 27.02.2012 20:46
@Bernadetta składników na wyrób sushi z około 5 kg ryżu także trochę przepisów na sushi jeszcze pododaje :o)
aginaa 27.02.2012 17:43
oj ale mi ochoty narobiłeś
Sroczka 27.02.2012 11:33
Nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała.
BernadettaP 27.02.2012 09:47
Widzę, że sushi Cię wkręciło :)
Anna146 27.02.2012 07:02
fajna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak