Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Pasztet nowodworski\"

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 30 dag
grzybki suszone (namoczone poprzedniego dnia) 6 szt
jaja 2 szt
cebula biała 2 szt
czosnek 1 ząbek
mleko 200 ml
mąka ziemniaczna 2 łyżki
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
wino białe wytrawne 200 ml
karkówka 1 wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: \"Pasztet nowodworski\"

Mięso, wątrobę, cebulę i czosnek zemleć w maszynce. Ugotowane grzybki drobno posiekać, dodać do masy mięsnej. Polać winem, posypać pieprzem, solą i szczyptą utartej gałki muszkatołowej.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem, wbić jajka i połączyć z przemielonym mięsem, dobrze wymieszać.

Formę lub foremki wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec przez 40 minut małe pasztety, 60 minut duże.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.02.2014 18:50
Wygląda wspaniale.
romanrafal
romanrafal 13.04.2012 14:13
pyszny
jeta72 22.03.2012 13:00
pyszności
gacopierz23 08.02.2012 15:38
smaczne i śliczne
Gosia32
Gosia32 20.05.2011 11:57
rewelacja
ajres 12.04.2011 13:28
super
MAR3STA 30.03.2011 23:38
super smaczny;)
alaaa 25.02.2011 17:12
wygląda apetycznie
Iwona51
Iwona51 19.01.2011 23:09
mniam
polly66 14.10.2010 09:00
to prawda;) tylko kolejna ciekawość w różnicy smaku bo z winem nie robiłam... jeszcze;)
elwal
elwal 29.07.2010 00:11
Domowy pasztet jest najlepszy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak