Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko surowe 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 60 dag
olej 1 łyżka
sól do smaku
woda 3/4 (gorąca)
ser biały 30 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Do przesianej mąki wbić żółtko, dodać szczyptę soli, wlać wodę i wyrobić ciasto.Jeśli jest za twarde, dolać trochę wody. Rozwałkować i wykroić krążki średnicy 5 cm.Zemleć ser i ziemniaki, wymieszać z posiekaną, usmażoną na oleju cebulą. Doprawić do smaku pieprzem.Na środek każdego krążka ciasta nałożyć farsz, krążki złożyć na pół i mocno zlepić, uważając, aby nadzienie nie wydostało się z ciasta.Pierogi ułożyć na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, by nie wyschły.Włożyć partiami do osolonego wrzątku.Gotować, aż wypłyną (około 5 minut), i wybrać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 07.03.2012 10:42
super
staropolanka5 26.02.2012 21:03
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak