Pasztet z królika

Pasztet z królika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    40 dag
  • wątróbka cielęca

    20 dag
  • jaja surowe

    3 szt
  • słonina

    10 dag
  • bułka

    2 szt
  • jaja na twardo

    5 szt
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • liść laurowy

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    20 dag
  • marchew

    20 dag
  • pietruszka

    20 dag
  • królik

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę mięsa z królika zalać zimną wodą, dodać jarzyny (bez cebuli), listek laurowy, gotować na wolnym ogniu, w połowie gotowania posolić. Ugotowane mięso ostudzić. Drugą połowę porcji z królika upiec na boczku, podlać wodą i udusić do miękkości, wyjąć a do pozostałego tłuszczu dodać pokrojoną cebulę i wątróbkę, dusić 5 minut. Bułki namoczyć w wywarze z jarzyn, odcisnąć, przemielić 2 razy wraz z uprzednio obranym mięsem i wątróbkę. Dodać pozostałe dodatki, utrzeć wszystko na jednolitą masę.
Formę posmarować tłuszczem i napełnić 1/2 porcji mięsa, ułożyć ugotowane na twardo jajka, przyłożyć drugą warstwą masy, wyrównać.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

19.02.2014 09:20
Wspaniały,nie ma to jak swój pasztet.

Dorian

16.02.2014 17:15
pysznie wyglada

IlonaAlbertos

14.11.2013 17:23
Lubię takie pasztety.

Seba

17.03.2012 08:51
pycha

gacopierz23

06.02.2012 12:53
rarytas

IlonaAlbertos

01.08.2011 22:23
Wspaniale się prezentuje. Zapewne smakuje równie wybornie, jak wygląda.

Iwusia

01.08.2011 22:16
wspaniały pasztet

Agnik

29.07.2011 22:13
lubię taki

jeta72

21.06.2011 20:25
na pewno pyszny

matii6

11.06.2011 22:07
ładnie ci wyszedł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat