Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki kruche i pyszne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
żółtko jajek 4 szt
śmietana 3/4 szkl
spirytus 1 łyżka
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki kruche i pyszne

Do miski przesiewamy mąkę. Do maki dodajemy żółtka ocet lub spirytus oraz śmietanę. Możemy dodac jeszcze szczyptę soli dla smaku. wszystkie składniki mieszamy łyżką by zgrubsza sie połączyły a potem ręką wyrabiamy gładkie, elastyczne, dość gęste ciasto. Ciasto zbijac wałkiem przez 5-10 min. Potem odrywac kawałki ciasta i wałkowac bardzo cienko. Wycinac prostokąty, nacinac na środku i przeplać. Faworki smażyć na głęboki, gorącym tłuszczu. Podawac posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 26.02.2012 21:09
kruche
gottrina 26.02.2012 18:30
smaczne faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak