Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta orzechowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3/4 kostki
cukier puder 7 łyżek
jajko 1 szt
mąka 1,5 szkl
orzechy włoskie 12 dkg
orzechy laskowe 12 dkg
masa krówkowa
cukier 3/4 szkl
miód 2 łyżki
kremówka 300 ml
gorzka czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowa

Pół kostki masła zmiksować z cukrem pudrem, dodać jajko, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Schłodzić.
Orzechy uprażyć na patelni, zdjąć skórę.
Ciasto zapiec ( żeby boki nie opadły wysypać na nie groch lub fasolę).
Na upieczony spód wyłożyć posiekane orzechy.

Miód, cukier i 200ml kremówki oraz pozostałe masło gotować mieszając aż powstanie gęsta masa.
Wylać ją na orzechy.

Czekoladę rozpuścić w 100ml kremówki, przelać na wierzch ciasta.

Chłodzić ok 2 godzin.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

freekate 14.03.2012 06:37
musi być pyszne :)
edita15 26.02.2012 21:27
fajny przepis, skusze sie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak