Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa z salami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 gram
żótko 1 szt
woda letnia 60 ml
margaryna 125 gram
sól
szpinak 100 gram
pomidor 1 szt
jajko 2 szt
Czosnek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pieprz
salami 10 (plastry)
ser żółty 25 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z salami

Z mąki, żółtka, margaryny, wody i soli zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Szpinak w rondelku rozmrozić, dodać czosnek i poddusić tak, aby odparował wodę. Następnie 2 jajka wymieszać z ziołami prowansalskimi, pieprzem i starkowanym serem żółtym. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć w formie do pieczenia, nakłuć widelcem ciasto, wstawić do piekarnika na ok.15 minut (190-200 stopni). Na tarte wyłożyć szpinak, pomidory, salami, zalać serem wymieszanym z jajkiem i piec ok.30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło jest smaczniejsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.12.2012 14:23
wygląda super
peggysue 29.02.2012 08:36
extra
meredith 28.02.2012 08:35
super
dwa pokoje z kuchnią 27.02.2012 01:31
uwielbiam tarty
radosna29 26.02.2012 22:20
fajny przepis
agabi
agabi 26.02.2012 17:00
dodałam do ulubionych:)
msmariusz 26.02.2012 12:30
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak