Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki z makiem i solą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
masło 4 łyżki
śmietana 2 łyżki
jajko 1 szt
sól do smaku
mak 2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki z makiem i solą

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, żółtko, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Zawinąć i odłożyć na noc do lodówki. Następnie z ciasta utoczyć wałeczki, kroić na dł. 10 cm, smarować białkiem i obtaczać w maku wymieszanym z odrobiną soli. Układać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 13.07.2012 22:26
Lubię takie wypieki.
Andzia1977
Andzia1977 26.06.2012 22:51
coś nowego
bartek8585 07.06.2012 13:02
nie sądziłem że mozna zrobić w domu:)
MAR3STA 01.04.2012 09:38
super
kupiska 26.02.2012 14:59
fajnie-ciekawe jak smakują takie domowe paluszki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak