Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni 4_1 43Z011

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mleko 300 ml
mąka żytnia 100 g
mąka pszenna 400 g
drożdże 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
pestki dyni 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni 4_1 43Z011

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Mleko podgrzewam do temperatury pokojowej. Wlewam do misy. Dodaję rozpuszczone masło. Wsypuję mąki – żytnią typ 2000, a następnie pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła po bokach mąki. Na środku robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Na koniec sypię pestki i rozpoczynam proces pieczenia chleba. Upieczony chleb miał wagę 660 gram, zaś pestki w środku chleba zostały mocno rozdrobnione. Dość gruba, chrupka skórka po bokach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 12.10.2012 19:44
super
Katarzyna/kate1980 12.10.2012 19:44
super
Kate131 10.09.2012 08:42
apetyczny
MAR3STA 04.03.2012 18:54
czyżby test nowej maszyny?Pysznie;)
pacpaw 28.02.2012 07:52
ciekawe. Zrobię i tak z wygładzoną powierzchnią i drożdżami rozsypanymi :o)
BernadettaP 28.02.2012 07:26
Ja piekę raz na 2-3 dni, bo nie jesteśmy w stanie więcej zjeść :) Tylko wyrównuję powierzchnię mąki i sypię drożdże równo po całej powierzchni- mam philipsa i chleb wtedy równomiernie rośnie. Muszę w końcu też jakiś przepis na chlebek wstawić :)
smakowita 26.02.2012 20:47
ja piekę co dzień jeden chlebek ,a czasami dwa i wychodzą rewelacyjnie z chrupiącą skórką POLECAM
agugu1989 26.02.2012 18:53
fajne
treonina 26.02.2012 10:17
wygląda pięknie! świetnie wyrósł
IZABELA29 26.02.2012 09:39
nie robiłam jeszcze w maszynie do chleba choc ją mam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak