Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Glazurowane ciasto cytrynowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier 480 g
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szkl.
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
woda 200 ml
jogurt 200 ml
mąka pszenna 480 g
proszek do pieczenia 1 op.
mleko w proszku 30 (odtłuszczone)

Przepis i sposób przygotowania na: Glazurowane ciasto cytrynowe

Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Margaryna w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i
solą przez około 4-5 minut, aż do kremowego puchu.
Stopniowo dodawać po jednym jajku, stale miksujac. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku - dodawać do masy naprzemian z wodą i jogurtem. Powstanie rzadkie ciasto.
Wlać je do płaskiej szerokiej blaszki nasmarowanej margaryną i piec ok. 30-40 minut.

W tym czasie przygotować glazurę cytrynową.

Glazura cytrynowa
~~~~~~~~~~~~~~

120 ml wody
75 ml soku z cytryny
150 g cukru
50 g margaryny

Zmieszać w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i margarynę - zagotować, stale mieszając, aż wszystko się połączy.
Wyjąć ciasto z blachy, podłożyć pod nie arkusz papieru do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce.
Ciasto podziurawić w wielu miejscach widelcem lub nożem - polać glazurą ciepłe ciasto, powinna w nie wsiąknąć.
Ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 21.01.2014 23:29
zapisuje na potem :-)
Habibi 31.03.2012 01:06
Naprawdę jest bardzo smaczne :)
jolanta19 15.03.2012 11:23
mniam
Habibi 05.03.2012 00:16
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak