Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski chlebek z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mąka żytnia 1 szkl
drożdże 1/2 kostki
sól 1/2 łyżki
mak
woda 500 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski chlebek z makiem

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. W misce mieszamy dwie mąki i sól.
Wlewamy wodę z drożdżami i dokładnie wyrabiamy rękami. Odstawiamy na 30 minuty .
Po tym czasie przekładamy do wysmarowanych masłem foremek - keksówek .
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni smarujemy ciasto woda i posypujemy makiem.
Pieczemy 1 godzinę .
Studzimy w foremkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 28.02.2014 16:43
najlepszy domowy
RenataZ-et 04.01.2014 21:13
taki chlebek jest najlepszy :)
magduś83 02.12.2012 16:22
jesli jest naprawde tak prosty chyba się odważę upiec
barbara11561 03.11.2012 08:13
Iza,Twoje chlebusie są przepyszne i przecudnie wyglądają,szkoda że w sklepach takich nie ma??:)Ale co swoje ,to swoje- "niebo w gębie"....
Ewa111 05.05.2012 16:15
chleba nigdy nie piekłam ,chociaż rodzinka coraz głośniej domaga się swojskiego chlebka
reniatka 27.04.2012 09:20
rewelacja:)
Dorian 11.04.2012 08:52
super
iziona 23.03.2012 07:19
Piękny ja nie jestem ekspertem w dziedzinie chleba, ale ten wydaje się prostu, koniecznie muszę zrobić.
ben-ka 05.03.2012 08:43
na takie ciepły chlebek to i ja się piszę:)
IZABELA29 27.02.2012 09:02
został szybciej zjedzony niż trwało jego przygotowanie, postawiony jeszcze ciepły na stół z masełkiem znikł w mgnieniu oka.
freekate 26.02.2012 07:45
uwielbiam domowe pieczywo :)
foczka-ks 25.02.2012 22:57
ładnie urusł
SmacznaPyza 25.02.2012 21:58
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak