Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica ze strusia z truskawkami w sosie maślano-cytrynowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy ze strusia 600 g
oliwy z oliwek 100 ml
ząbek czasnku 2 szt
gałązka tymianku 4 szt
łyżka kaparów 1 szt
truskawki 160 g
masło cytrynowe 100 6
liść mięty 3 szt
białe wino 50 ml
pieprz 3 g

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica ze strusia z truskawkami w sosie maślano-cytrynowym

Mięso oczyścić z błon, umyć i przełożyć do płaskiego naczynia. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie obłożyć nimi mięso. Tak samo postąpić z czosnkiem, rozmarynem, roztartymi w moździerzu jagodami jałowca oraz liściem laurowym. Czerwone wino połączyć z syropem i zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.

W rondelku zagotować białe wino, dodać masło cytrynowe oraz posiekaną świeżą miętę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plasterki truskawki. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej ze stron stron. Polędwicę ze strusia podawać z sosem truskawkowym, kolorowymi sałatami, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie pieczonymi ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 16.10.2011 09:23
pyszności
Barbara55 15.11.2010 15:08
szkoda strusia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak