Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka dwukolorowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1
jajko 6
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
aromat waniliowy 1 lyzeczka
kakao 1,5 lyzki
czekolada biała 1

Przepis i sposób przygotowania na: babka dwukolorowa

Żółtka ucieramy z cukrem. Osobno ubijamy z białek pianę na sztywno. Dodajemy na utartych żółtek przesianą mąkę przenną z ziemniaczną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękką margaryne i ucieramy, na samym końcu dodajemy pianę z białek i deliaktnie mieszamy. Około 2/3 ciasto przelewamy do formy, a do reszty dodajemy kakao. Wlewamy ciasto kakaowe do formy i delikatnie wykonujemy ruchy widelecem, robiąc różne wglębienia. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoaldą i posypujemy kondyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 05.01.2013 11:12
polecam
Andysz 15.05.2012 10:31
mmmmmmmm podoba mi się;) zagarnę do swojej księgi;)
IlonaAlbertos 08.03.2012 11:03
Piękna babka.
cukiereczek 05.03.2012 11:38
piękna puszysta babka
Justyna28 01.03.2012 13:00
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak