Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
drożdże 3-4 dag
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka
mleko ok. 1 szklanka
olej do smazenia
cukier waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z rodzynkami

Rodzynki opłukać. W połowie szklanki ciepłego mleka rozprowadzić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zacną się unosić do góry. Dwa duże jajka roztrzepać, dodać mąkę i drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, ciasto nie musi być za gęste, gdy jest zbyt gęste dodajemy ciepłe mleko. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zacznie powiększać swą objętość. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Łyżka nabierać niewielką ilość ciasta, kłaść na tłuszcz i smażyć na rumiano.Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowych serwetkach. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak