Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski kluchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko 1-2 sztuki
sól
Na sos:
pieczarki 15 sztuk
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski kluchy

Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, obsmażyć. Dodać cebulę, wymieszać i razem przesmażyć. Podlać wodą, dodać kostkę i dusić ok. 10 minut. Całość oprószyć mąką, wymieszać i podlać wodą (najlepiej zimną). Wody dodać tyle aby powstał sos. Doprawić do smaku, dodać śmietanę, wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć postawić do gotowania. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski. Wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną wyjąć, a miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajka i zarobić masę. Z masy formować kuleczki, robić dziurkę palcem i gotować w osolonej wodzie. Podawać z przygotowanym sosem pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak