Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
drożdże 4 dag
mleko ok. 1 szklanka
pieczarki 10 sztuk
jajko 2 sztuki
kiełbasa 10 dag
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
masło 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z pieczarkami

Drożdże rozprowadzić w połowie szklanki mleka z łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Położyć na patelni, odparować. Dodać masło, przesmażyć. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Wymieszać i przesmażyć. Wystudzić. Jajka roztrzepać. Dodać mąkę, drożdże, szczyptę soli, mleko i wszystko razem wymieszać. Dodać wystudzone pieczarki i drobno pokrojoną kiełbasę. Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Gdy ciasto zacznie powiększać swą objętość nabierać je łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć racuchy na rozgrzany kolor. Osączyć racuchy na papierowych serwetkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak