Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenno-ryżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 440 g
mąka ryżowa 220 g
otręby żytnie 5 łyżek
drożdże 50 g
jajko 1 szt
cukier 1 łyzka
sól 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenno-ryżowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać szklanką ciepłej wody w dużej misce, odstawić na 10 minut. Mąkę ryżową wymieszać z 400 g mąki pszennej i otrębami, solą i ewentualnymi przyprawami ( kminek, czarnuszka - ja posypałam tylko bułeczki z wierzchu ).
Do pracujących drożdży dodać białko jajka i oliwę, wymieszać. Stopniowo wsypywać mąki i zagnieść ciasto, będzie dosyć lekkie i lekko klejące. W misce odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce aż urośnie. Resztę mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć ciasto i zagnieść z pozostałą mąką na gładką kule. Podzielić ciasto na bułki ( 4 duże albo 8 małych ), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować żółtkiem i posypać dodatkami - ja użyłam czarnuszki.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.02.2014 10:33
nie robiłam jeszcze domowego pieczywa
krokodyl 06.05.2012 23:41
extra, extra !!!!!!!!!
Jodaj 27.04.2012 09:48
super,a ja sama jeszcze nie piekłam
Beatris 02.03.2012 09:52
Od miesiąca też piekę chleb i bułeczki. Bardzo polubiliśmy to domowe pieczywo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak