Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
budyń waniliowy 2 op
mleko 0,7 l
masło 20 dag
cukier 6 łyżek
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml
cukier puder 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Ciasto rozłożyć i delikatnie rozwałkować. Przełożyć do formy. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni. Mleko zagotować z cukrem. Dodać budynie, wymieszać. Masę ostudzić i utrzeć z masłem. Śmietanę ubić na pianę wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Ciasto przekroić na pół. Nałożyć krem i bitą śmietanę. Przykryć drugą połową ciasta. Docisnąć. Schłodzić. Przed podaniem pokroić i obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 31.08.2013 19:21
pyszna napoleonka
Klausia 27.07.2013 17:04
znakomitości :)
olkaaa 16.01.2013 07:55
wygląda rewelacyjnie
Grazyna0211 23.11.2012 12:43
smaczny deser
smakoszek 29.10.2012 14:05
pyszna
jeta72 25.03.2012 14:42
pyszne
Kasia46 22.03.2012 09:11
Świetny przepis. :)
Mariusz10 21.03.2012 19:27
uwielbiam
Dorian 11.03.2012 10:21
slodkie pysznosci
MAR3STA 10.03.2012 21:34
uwielbiam, ale narobiłaś mi smaka;)
rjustysia 10.03.2012 12:50
Aż chce się jeść :)
joanna77 28.02.2012 13:47
mniam
Robert10 27.02.2012 19:50
pyszne słodkości
alaaa 25.02.2012 10:57
uwielbiam to ciasto
1j1o1l1a1 25.02.2012 00:15
no to narobiłam sobie apetytu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak