Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka klasyczne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka ok 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka klasyczne

Kroki postępowania

1
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Najlepiej jest je ugotować dzień wcześniej, wtedy będą bardziej suche i będzie można dodać mniej mąki.
Do ziemniaków wbijamy jajko, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków, od tego jak są wilgotne, ciężko jest podać dokładne proporcje. Mąki powinniśmy dosypać tyle, żeby masa była elastyczna i nie lepiła się do rąk. Jednak zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą zbyt twarde.
Krok 1 - Kopytka klasyczne foto
2
z ciasta formujemy wałek, kładziemy na blacie posypanym mąką
Krok 2 - Kopytka klasyczne foto
3
spłaszczamy nieco nożem
Krok 3 - Kopytka klasyczne foto
4
następnie kroimy skośnie, odcinając niewielkie kluseczki
Krok 4 - Kopytka klasyczne foto
5
Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, ok. 3 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinkę oleju, co zapobiegnie sklejaniu kopytek.
Krok 5 - Kopytka klasyczne foto
6
Kopytka ziemniaczane
Krok 6 - Kopytka klasyczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.12.2012 22:28
przepis na idealne kopytka, ja jeszcze dodaję szczyptę soli
pacpaw 06.12.2012 22:28
przepis na idealne kopytka, ja jeszcze dodaję szczyptę soli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak