Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z dorszem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 270 gram
masło lub margaryna 170 gram
woda 1 sztuka
żółtko surowe 2 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
mleko 1 szklanka
sól do smaku 1 szczypta
dorsz 1 sztuka
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dorszem

Kroki postępowania

1
- forma na tartę 28 cm

Rybę kupiłam zamrożoną, zanim wróciłam do domu była na pół rozmrożona. Rozmroź ją do końca i osusz ścierką. Pokrój na długość i grubość palca serdecznego:) Skrop lekko cytryną, dopraw solą i pieprzem.
Krok 1 - Tarta z dorszem foto
2
Ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
- zimna woda do zagniecenia ciasta

Mąkę z masłem, żółtkami i solą wyrób ręką na jednolity kolor. Jak będzie jednolita “kruszonka”, dodaj odrobinę zimnej wody by ciasto zagnieść w jedną bryłę. Formę na tartę natłuść, rozłóż cienko ciasto formując brzegi i wstaw do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mleko wlej do rondelka, dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, masło i mieszaj aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Odstaw.

Ciasto wyciągnij z lodówki wysyp na nie fasolę. Piecz w piekarniku 10-15 min. Wyciągnij z piekarnika. Usuń delikatnie fasolę z ciasta. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Krok 2 - Tarta z dorszem foto
3
Farsz
- 1 filet z dorsza norweskiego (około 450g)
- 100g sera żółtego startego (- 1 łyżka do zalewy)

Zalewa (beszamel)
- 1 szklanka mleka
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sera żółtego startego


Rybę porozkładaj na ciasto podpieczone. Posyp połową sera starego. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika, na około 30 min. Wyciągnij formę posyp resztą sera żółtego i zapiecz do 15 min.
Wyciągnij tartę posyp troszkę estragonem.

Jeśli pieczesz jak ja z surową rybą, może być widoczny płyn który się lekko oddzielił od farszu. Nic się tym nie przejmuj. Odstaw gorącą tartę na 15 min. Tarta lekko stężeje a ty nie poparzysz języka:)
Krok 3 - Tarta z dorszem foto
4
Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż “nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.
Krok 4 - Tarta z dorszem foto
5
Jeśli masz formę 22cm, wystarczy 1/2 proporcji składników.
Krok 5 - Tarta z dorszem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 27.04.2013 09:04
pyszny pomysl
stokrotka 24.02.2012 23:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak