Przepis i sposób przygotowania na: Torciki dla dorosłych
3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
10 dag gorzkiej czekolady
masło
mielone orzechy
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze ubijać do sztywnej piany dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko wymieszać i na koniec dodać orzechy. Metalowe lub żaroodporne kubeczki (3 szt) wysmarować masłem i dokładnie posypać mielonymi orzechami oraz napełnić do 1/2 wysokości ciastem. Piec w temp 180st tak bardziej na wyczucie bo czas pieczenia zależy od wielkości kubka. Masa: Czekoladę rozpuścić i przestudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem w trakcie ucierania dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę i konfiturę na koniec ucierania ostrożnie dolać spirytus, ma powstać gładki krem. Upieczone ciasto wyjąć z kubków i przeciąć na trzy krążki które dokładnie nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem. Torciki osobno przełożyć kremem, posmarować nim też boki które posypać starta gorzką czekoladą, dowolnie udekorować.