Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna w sosie cytrynowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miruna 4 filet
masło 50 gram
mąka pszenna 1 łyżka
woda 1 szklanka
sól 1 szczypta
śmietana słodka 50 ml
cytryna 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna w sosie cytrynowym

Rybkę potraktuj lekko solą i pieprzem (cytrynką nie, bo będzie w sosie). Usmażyłam krótko na sklarowanym maśle, możesz użyć też oleju roślinnego.

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją pomału wodą. Dodaj sól, cukier, pieprz i śmietankę.

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok do sosu, a z drugiej odkrój plasterek do dekoracji. Resztę (bez skórki) pokrój drobno i również dodaj do sosu. Zagotuj i gotowe.

Sos nie jest słodki, cukier niweluje kwaskowatość cytryny.
Bardzo fajny sosik! Polecam go również do innych rybek.

Miruna, cienkie filety ale większe od mintaja. Mięsko pyszne, syn zajadał. Mintaj delikatniejszy w smaku. Miruna ma mniejszy zapach od dorsza. Polubiłyśmy się:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 14.03.2013 16:39
super rybka
ajres 05.12.2012 22:22
super rybka
Koper 29.02.2012 21:04
Uwielbiamy ryby, a ta prezentuje się bardzo smakowicie :)
alaaa 24.02.2012 17:49
faktycznie miruna smakuje wyśmienicie,polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak