Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rukola 1 garść
szpinak 1 garść
rzodkiewki
migdały w płatkach łyżka
oliwa 2 łyżki
imbir pół cm
słodki sos chili 1 łyzka
miód lawendowy 1 łyzeczka
ocet 1 dherry

Przepis i sposób przygotowania na: Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

Rukolę i świeży szpinak wypłucz dobrze w chłodnej wodzie by wypłukac z niego piasek. Zielenine przełóż do szuszarki do sałaty i odwiruj (musi pozostać sucha by sos z niej nie spłynął). Rzodkiewki umyj, lekko oszusz i pokrój w ćwiartki. Szpinak i rukolę przełóż do salaterki. Do zieleniny dodaj rzodkiewki. Płatki migdałowe upraż na suche patelni (do czasu aż zaczną łądnie pachnięć i lekko zbrązowieją. Posyp nimi sałatkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do zakręcanego słoiczka wlej oliwę, ocet, miód i słodki sos chili, dodaj imbir. Zakręć i wszystko potrząsaj. Sosem polej sałatkę i wszystko wymieszaj.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak