Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 75 dag
śmietanka kremowa 2 pojemniki
cukier kryształ 8 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 2 opakowania
migdały ze skórką 8 dag
wiórki czekoladowe 5 dag
sok z cytryny 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowy

Białka ubić ze szczyptą soli, 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru i torebką cukru waniliowego. Wymieszać z żółtkami, całą mąką i proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały.Ciasto wlać do tortownicy (wyłożonej pergaminem), piec 40 minut w temp.175 stopni.Po ostygnięciu przeciąć na dwa placki.

Przygotować masę: zmiksowane truskawki (kilka odłożyć) wymieszać z sokiem cytrynowym, resztą cukru, torebką cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną.Ubić połowę śmietany, wymieszać z 2/3 truskawkowego piure.Spód ciasta wysmarować kremem, przykryć drugim plackiem.Resztę piure rozsmarować na wierzchu tortu.Brzegi posypać czekoladą, posmarować ubitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak