Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy w czekoladzie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 4 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 sztuk
cukier puder 3/4 szklanka
mąka 1 szklanka
bita śmietana 1 opakowanie
polewa czekoladowa 1 opakowanie
sok ananasowy 1/4 szklanka
krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy w czekoladzie

Sparzyć jaja wrzątkiem, oddzielić białka jaj od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem pudrem ubić na jednolitą masę, dodać olej, na samym końcu dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ciasto biszkoptowe drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w temperaturze około 180 stopni C przez 50 minut. Następnie wyjąć ciasto, ostudzić je i przekroić na dwie równe połowy. Następnie sokiem z ananasa skropić solidnie biszkopt. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać krem śmietankowy . Masę wyłożyć na jeden z nasączonych biszkoptów, przykryć drugim biszkoptem. Według przepisu podanego na opakowaniu należy przygotować polewę czekoladową i równomiernie rozsmarować ją na wierzchu tortu, wykonać dekoracje z bitej śmietany, posypać kolorową posypka do ciast i wyłożyć kolorowe róże dekoracyjne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak