Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik komunijny o smaku śmietankowo- kokosowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka tortowa 3,5 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
dżem malinowy 1 opakowanie
śmietanka kremowa 4 opakowanie
cukier puder 1/4 szklanka
krem kokosowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik komunijny o smaku śmietankowo- kokosowym

Jajka sparzyć, następnie białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę która po odwróceniu naczynia nie wypłynie. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, nadal ubijając. Mąki (tortową i ziemniaczaną) wymieszać ze sobą, przesiać, dodać do nich proszek do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta- zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do blaszki. Piec w piekarniku w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Gorące ciasto biszkoptowe wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie równe części. Spód biszkopta posmarować dżemem malinowym. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać do niej rozpuszczoną żelatynę, miksować do uzyskania jednolitej masy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę kokosową i wyłożyć ją na posmarowany dżemem biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę wyłożyć na wierzch i na boki, rozsmarować równomiernie, nałożyć do szprycy śmietankę i dekorować według uznania. Wyłożyć dekorację z masy cukrowej oraz róże z masy cukrowej. Udekorować koralikami ozdobnymi z masy cukrowej. Wykonać napis mazakiem dekoracyjnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak