Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zraziki w sosie własnym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
ogórek kiszony 2 szt
cebula 2 szt
mąka 3 łyżki
śmietana 3 łyżki
kostka rosołowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: zraziki w sosie własnym

Z boczku odkrajmy tłustą część i kroimy na małe paski tak aby było ich 8. Łopatkę kroimy na 8 kotletów- nie za grube. Rozbijamy je młotkiem- jak schabowego. Następnie kroimy ogórki na paski- 8 części. Mi z 0,5kg mięsa wyszło 8 zrazów. Na kotlecie z łopatki układamy część ogórka oraz słoninkę(tłustą część boczku). Zawijamy to i podpinamy wykałaczkami aby się nie rozwaliły. Następnie na niedużej ilości oleju smażymy zrazy- do momentu uzyskania brązowego koloru. Podsmażone wkładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy zrazy smażymy pokrojona w kostkę cebulę. Wrzucamy ją również do garnka. Ja zalewam tą patelnie wodą z czajnika i troszkę skrobie łyżka i wlewam do garnka. Następnie zalewamy garnek wodą wrzucamy kostki rosołowe i gotujemy ok 40minut. Zagęszczamy mąką i śmietaną. Zagotowujemy jeszcze i smacznego!! :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.08.2012 19:58
pycha
Justyna Jussstiii 24.02.2012 11:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak