Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podhalańska kukiełka czyli chałka domowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 3 sztuki
białko 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
drożdże 25 g
mak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Podhalańska kukiełka czyli chałka domowa

Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy a na koniec wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk i miski. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz. Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Kukiełkę układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a następnie posypujemy makiem. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180’C. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 25.07.2013 13:22
uwielbiam domową chałkę:)Ale nie słyszałam jeszcze takiej nazwy:):)
Jastinka 31.03.2012 23:20
świetne
Ewa111 30.03.2012 12:43
ale pyszności !
IKrakowianka 26.03.2012 20:58
ale pyszna chałka :)
RenataZ-et 17.03.2012 20:50
uwielbiam taką domową chałkę z dżemem
Iwusia 04.03.2012 13:47
Niezupełnie ładnie zapleciona, za mocno chyba bo popękała, rozeszła się w pieczeniu, co widać na zdjęciach, ale polecam bo jest przepyszna.
Kas2 04.03.2012 08:54
wyrośnięta, puszysta, pięknie zapleciona - super!
Anna133 02.03.2012 06:59
o tak mi kojarzy się ze świetami
caralajna 24.02.2012 08:13
też uwielbiam z masłem
iziona 24.02.2012 07:43
Uwielbiam taką chałkę z masełkiem, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak