Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z ajerkoniakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1/2 masła
brązowy cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
orzechy laskowe 1 garść
jajko 2
proszek do pieczenia 1 łyżka
ajerkoniak 1/2 szklanki
masło odrobina
Bułka tarta klasyczna Prymat do nasmarowania tortownicy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ajerkoniakiem

Mąkę przesiać do miski.Do mąki dodać 1 płaska łyżeczkę proszku do pieczenia. 1/2 kostki masła zagnieść z 1 szklanką brązowego cukru.Zagniatamy ręcznie lub miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo i stopniowo wbijamy jajko,cały czas zagniatając ciasto wylewamy 1/2 szklanki ajerkoniaku.Po wymieszaniu ciasta dodajemy drobno posiekane orzechy.Ciasto pieczemy w nasmarowanej masłem i opruszonej bułką tarta tortownicy .Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut,

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak