Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana
ziemniaki 1 kg
sól
pieczarki 300 g
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sól i pieprz
mąka 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić.
Przecisnąć ziemniaki przez praskę.
Mąkę ziemniaczaną podzielić na 4 części, wyjąć 1 część i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać wyjęte ziemniaki, zarobić ciasto.
Krok 1 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
2
Mąkę pszenną wysypać na stolnicę, wyłożyć ciasto, rwać z ciasta małe kawałki i formować z nich kulki.
W każdej kulce zrobić wgłębienie, lekko spłaszczyć .
Gotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
3
SOS PIECZARKOWY
Do garnka włożyć masło, roztopić.
Do masła dodać umyte, osączone i pokrojone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę,listki laurowe, koperek suszony, sól i pieprz.
Dusić na wolnym ogniu parę minut.
Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać do pieczarek, zagotować.
Krok 3 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto
4
Kluski śląskie wybrać z wody, podawać z sosem pieczarkowym
Krok 4 - Kluski śląskie z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 24.02.2012 00:05
super kluchy:)
sylwia / sytofala 23.02.2012 20:56
chyba wkradł się błąd i chodzi o wyjęcie 1/4 masy ziemniaczanej :) Uwielbiam takie śląskie kluchy też robię bez jajka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak