Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO " CYTRYNKA"

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 szt
masło 1 szt
żółtko jajek 2 szt
galaretka cytrynowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO " CYTRYNKA"

Białka ubij na sztywno, dodając po łyżce cukru. Następnie , cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki i wymieszaj. Dno tortownicy (24 cm) Wyłóż papierem do pieczenia. Piecz 40 -45 minut. Odstaw do ostudzenia. Wodę z cukrem zagotuj, dodaj sok z cytryny. Następnie dodaj budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody. Do gotującego się budyniu dodaj suchą galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź. Miękkie masło utrzyj z 2 żółtkami. Następnie nie przerywając mieszania, dodawaj po łyżce chłodną masę budyniową. Jeśli masa zbyt rzadka, odstaw ją na chwilę do lodówki. Masę przełóż przekrojony na 3 części , nasączony biszkopt i udekoruj. Schłodź w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak