Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z jajkiem to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego przepisu. Dodatek jajka dodaje plackom ziemniaczanym delikatniejszą konsystencję, ale również podnosi wartość odżywczą, a przygotowane dzień wcześniej sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa. 

Składniki:

jajko 6 sztuk
ziemniaki 1 kg
cebula 1 sztuka
mąka pszenna 8 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z jajkiem

Placki ziemniaczane z jajkiem możecie przygotować według przepisu lub dokonać małej modyfikacji i na osobnej patelni usmażyć jajka sadzone, którymi wzbogacicie już wcześniej usmażone placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane z jajkiem to idealna propozycja na sycące i pożywne danie, które zawsze zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem. 

 

1. Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Nadmiar wody odcisnąć. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą ziołową oraz pieprzem i jeszcze raz wymieszać.

3. Rozgrzać olej i rozłożyć masę ziemniaczaną na 5 placki.

4. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Następnie na każdy placek wbijamy po jednym jajku, delikatnie, żeby się nam nie rozlało na boki. Oprószyć solą i pieprzem.

Następnie delikatnie przewracamy placki i smażymy do ścięcia się jajek wg naszego uznania.

Sprawdźcie inne przepisy na placki ziemniaczane, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku - > LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 26.08.2012 15:35
Fajny pomysł na placki ziemniaczane.
jozefinach 31.03.2012 10:18
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak