Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z jajkiem
Placki ziemniaczane z jajkiem możecie przygotować według przepisu lub dokonać małej modyfikacji i na osobnej patelni usmażyć jajka sadzone, którymi wzbogacicie już wcześniej usmażone placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane z jajkiem to idealna propozycja na sycące i pożywne danie, które zawsze zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem.
1. Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Nadmiar wody odcisnąć. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku solą ziołową oraz pieprzem i jeszcze raz wymieszać.
3. Rozgrzać olej i rozłożyć masę ziemniaczaną na 5 placki.
4. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Następnie na każdy placek wbijamy po jednym jajku, delikatnie, żeby się nam nie rozlało na boki. Oprószyć solą i pieprzem.
Następnie delikatnie przewracamy placki i smażymy do ścięcia się jajek wg naszego uznania.